1000 popierinių gervių

Japoniškos gervės

Menas – tai ne tik techninis medžiagos apdirbimo į akiai malonius objektus  procesas, bet kartu ir laiko, istorijos, žmogaus vaizduotės ir santykio su mus supančiu pasauliu produktas. Dėl to apie meną galima dažnai sužinoti ne tik į jį tiesiogiai nukreipus savo žvilgsnį, bet ir perskaičius, išgirdus. Menas aprėpia visus žmogaus pojūčių kampus. Dėl to dažnai kyla legendos, papročiai, kurie mums primena, kad menas nuo senovės žadino žmonių vaizduotę ir pojūčius.

Japonų popieriaus lankstymo menas – „origami“ pradėtas plačiai naudoti Edo epochoje (1603–1868) ir tapo paprastumo, grožio ir estetikos menine išraiška. Greičiausiai pati populiariausia origami lankstymo forma yra popierinė gervė, japoniškai – „orizuru“. Orizuru yra dizainas, vaizduojantis japonišką gervę, kuri simbolizuoja harmoniją ir ilgaamžiškumą. Būtent šis origami dizainas yra apipintas legendomis, kurios gerai žinomos ir iki šiol.

Popierinės gervės – orizuru

Viena žymiausių legendų siejamų su orizuru yra „senbazuru“ (1000 popierinių gervių). Japonų mitologijoje gervė yra ypatingas gyvūnas, kuris gali išgyventi 1000 metų. Pasak legendos, žmogus, kuris per vienerių metų laikotarpį išlankstys 1000 popierinių gervių, bus palaimintas dievų, kurie išpildys vieną jo norą. Kituose šaltiniuose teigiama, kad bus išpildytas ne vienas lankstytojo noras, bet suteikiama amžina laimė ir sėkmė, arba išgydoma sunki liga.

1000 popierinių gervių – senbazuru

Senbazuru, kaip išgijimo nuo ligų simbolis tapo vienos mergaitės, Sadako Sasaki dėka. Sadako išgyveno Hirošimos miesto bombardavimą Antrojo pasaulinio karo metu, kai jai buvo vos dveji metai. Ji buvo per 2 kilometrus nuo vietos, kur įvyko sprogimas, tačiau nebuvo sužalota, bent jau taip atrodė iš pirmo žvilgsnio. Iki 1955 metų Sadako gyveno įprastą gyvenimą, tačiau dėl nelaimingo įvykio mergaitė buvo paveikta radiacijos ir jai netrukus išsivystė leukemija. Būdama 12 metų, Sadako daug laiko praleido ligoninėje, jauna mergaitė bijojo dėl savo sveikatos ir labai norėjo grįžti į mokyklą ir gyventi įprastą gyvenimą. Vieną dieną Sadako geriausia draugė atvyko į ligoninę nešina origami lankstymo popieriumi ir papasakojo legendą apie 1000 gervių. Išgirdusi, kad gervė yra šventas paukštis, gyvenantis 1000 metų, ir kad žmogus, sulankstęs 1000 gervių, gali pasveikti nuo sunkios ligos, Sadako nusprendė būtent tiek jų ir padaryti. Deja, mergaitė mirė, išlanksčiusi 644 popierines gerves.

Sadako Sasaki

Artimieji ir draugai buvo giliai sujaudinti ir liūdni dėl mergaitės netekties. Tačiau įkvėpti mergaitės pasiryžimo, net ir sunkios ligos gniaužtuose sulankstyti 1000 gervių, mokyklos draugai sulankstė likusias 356 gerves, kurios buvo palaidotos kartu su ja. Po Sadako mirties jos draugai taip pat siekė surinkti pakankamai lėšų, kad būtų pastatytas paminklas jos ir kitų vaikų, mirusių dėl bombardavimo pasekmių, garbei. 1958 m. paminklas buvo pastatytas Hirošimos taikos parke, netoli tos vietos, kur buvo numesta bomba. Tai buvo Sadako statula, o jos rankose – auksinė išlankstyta gervė. Dabar šis paminklas žinomas kaip: „Vaikų taikos“ paminklas. Ant paminklo pritvirtinta lentelė skelbia jaudinančią žinutę: „Tai mūsų šauksmas, tai mūsų malda, taika pasaulyje“.

Sadako paminklas Hirošimoje

Iki šiol, 1000 popierinių gervių yra lankstoma ir dovanojama sunkiai sergančiam žmogui, taip pat ir sportininkams, kuriems linkima pergalės, tai yra laimės linkinti dovana, kuri įteikiama sunkiu metu. Popierinės gervės, kai to labiausiai reikia, atneša viltį.